*SICAKLIK - NEM KONTROL VE KAYIT SİSTEMLERİ:
Başta soğuk hava depoları olmak üzere, Sıcaklık ve Nem değerlerinin kontrol altında tutulduğu ortamlarda bu değerlerin kayıt edilebilmesi ve gerektiğinde bu kayıtlara her yerden ve her zaman ulaşılabilmesi önemlidir.
Avrupa birliği uyumu çerçevesinde yapılan değişikliklerle, Türk Gıda Kodeksi ve diğer ilgili mevzuat uyarınca Gıda ürünlerinin muhafaza edildiği tüm alanların sıcaklık ve bazı durumlarda nem değerlerini ölçmek ve bu değerleri kaydetmek zorunluluktur.
Diğer yandan, soğuk hava depoları gibi alanlardaki sıcaklık değerlerinin her zaman yani kontrolü yapacak kişilerin depo dışında oldukları zamanlarda da kontrolü altında olması, olası birçok sorunun ve zararın oluşmasını engelleyebilmektedir.
Bu noktalardan hareketle;
Isı ve Nem değerlerinin takip edilmek istendiği her türlü sabit veya hareketli soğuk hava depoları, taşıma nakliye araçları, bilgi işlem odaları vb gibi ortamların ısı ve nem değerlerini devamlı takip ve kontrol edilmesini sağlayan, Gsm/Gprs/Sms tabanlı online olarak web ortamında çalışan sistemler geliştirilmiştir.
Modes tarafından kurulan bu sistemlerin Genel Özellikleri;
ISI NEM TAKIP VE KONTROL ÖZELLİĞİ
Sistemin takılı olduğu tüm ortam ve alanların ısı ve nem değerleri; istenilen zaman aralıklarında, kesintisiz olarak ve mesafe sorunu olmadan her yerden takip ve kontrol edilebilmektedir.
Bu özelliği sayesinde istenilen sayıda ortam ve alanların ısı ve nem değerlerinin takip ve kontrol altına alınması ve bundan kaynaklı risklerin ortadan kaldırılması sağlanmaktadır.
TAKİP VE İZLENME ÖZELLİĞİ
Sistemde, ilgili kişiler sistemin takılı olduğu tüm ortam ve alanların ısı ve nem değerlerini anlık olarak izleyerek takip ve kontrol edebilmektedir.
Bu özelliği sayesinde, sistemin takılı olduğu tüm ortam ve alanların, adres ve konum sorunu olmadan tek bir yerden aynı anda izlenmesini kontrol ve takip edilmesini sağlanmaktadır.
UYARI VE SMS ÖZELLİĞİ
Sistem, belirlenmiş olan ısı ve nem değerleri dışındaki değer aşımlarını, anında ilgili birim ve kişilere Gsm/Sms/Mail ve bilgisayar üzerinden bildirmektedir.
Bu özelliği sayesinde uygun olmayan değer aşımlarından ilgili birim ve kişilerin anında haber almaları sağlanmakta ve risk alınmadan gerekli müdahale zamanında yapılabilmektedir.
GENEL RAPORLAR VE IHLAL RAPORU ÖZELLİĞİ
Sistemin takılı olduğu tüm ortam ve alanların, ısı ve nem değerlerine ait geçmiş raporlar, detaylı olarak Gün/Saat/Dakika aralıklarında alınabilmektedir.
Bu özelliği sayesinde, geçmiş süreçler detaylı incelenebilmekte, ihtiyaç duyulduğunda raporlar gerekli ve ilgili yerlerde kullanılabilmektedir.
RAPORLARIN MAIL OLARAK ALINMASI ÖZELLİĞİ
Sistemin takılı olduğu tüm ortam ve alanların ısı ve nem değerlerine ait raporlar ilgili birim ve kişilere mail olarak istenilen formatlarda sistem tarafından günlük olarak gönderilmektedir.
Bu özelliği sayesinde, raporların her gün ilgili kişilere mail olarak gelmesiyle, ilgili kişilerde zaman tasarrufu ve bilgiye erişim kolaylığı sağlanmaktadır.
ISI NEM DEĞERLERININ UZAKTAN GİRİLMESİ ÖZELLİĞİ
Sistemin takılı olduğu tüm ortam ve alanların, ısı ve nem limit değerleri, internet üzerinden mesafe sorunu olmadan değiştirilebilir ve yeni limit değerler verilebilir.
Bu özelliği sayesinde, ihtiyaç duyulduğunda ısı nem limit değerlerine mesafe sorunu olmadan uzaktan erişilerek iklim ve ortam şartlarına göre yeni değerler verilebilmektedir.
DEPO KAPI VE KAPAKLARININ “AÇIK/KAPALI” UYARI ÖZELLİĞİ
Sistemin takılı olduğu tüm ortam ve alanların, kapak ve kapılarının açılış ve kapanışları ve açık kaldığı süreler takip ve kontrol edilebilmektedir.
Bu özelliği sayesinde, ilgili ortamlara ne zaman girildiği, kapıların ne kadar süre açık bırakıldığı gibi bilgiler alınabilmektedir.
*İKLİMLENDİRME, MAYALANDIRMA, OLGUNLAŞTIRMA ODALARI:
1-FERMANTASYON KABİNLERİ:
Başta Ekmek ve benzeri unlu mamuller olmak üzere bazı gıda ürünlerinin üretiminde maya kullanılmaktadır. Mayalı ürünlerde kullanılan mayadan beklenen en iyi aktiviteyi elde edebilmek için, ona en uygun ortamın sağlanması gerekir. Fermantasyon olarak adlandırılan bu işlem için FERMANTASYON KABİNİ denilen özel alanlar oluşturulmaktadır.
Bu alanlar mayanın en iyi aktivite gösterdiği sıcaklık ve nem değerlerini sağlayacak şekilde özel bir ortam oluşturan kabinlerdir. Bu sayede, parlak renkli, homojen gözenek yapısında ve yüksek hacimli standart ve kaliteli ürünler üretilmesi sağlanmaktadır.
Modüler sistem olarak üretilen bu kabinler, her işletmenin ihtiyacına ve kapasitesine göre değişen farklı şekillerde ve büyüklüklerde üretilebilmektedir.
Modes tarafından İki farklı tip Fermantasyon kabini kurulmaktadır. Bunlar,
• Bantlı sistem fermantasyon kabini
Üretim şekli continuous sistem olan işletmelerde bantlı sistem fermantasyon kabinleri kullanılmaktadır. Bu sayede üretim kesintisiz olarak devam ederek hem standart ürün elde edilmesi sağlanmakta hem de üretim verimliliğinde kayıplar oluşmamaktadır.
Bu sistemde, kabinin içerisinde oluşturulan, maya için en iyi aktivitenin sağlanacağı özel sıcaklık ve nem ortamına bir uçtan konveyör bant ile giren ürünler belirli bir süre bu kabin içerisinde hareket ederek diğer uçtan son fermantasyon işlemini tamamlayarak çıkar ve oradan da pişirme bölümüne geçerler.
• Oda şeklinde fermantasyon kabini ise, giriş ve çıkış kapıları olan ve içerisine konulacak olan
araba sayısına göre uzunluğu değişen özel kabinlerdir. Bu kabinler içerisine, fırın tavalarının yerleştirildiği fırın arabaları bir kapıdan girer be belli bir süre ayarlanmış olan sıcaklık ve nem ortamında kalır ve diğer uçtan son fermantasyonunu tamamlayarak çıkar ve pişirme ünitesine gider.
Fermantasyon kabinlerinin panelleri, yüzeyi PVC, Crom-Nikel veya polyester boyalı poliüretan dolgulu özel kilitli panellerdir. Kullanılan tüm panel ve aksesuarlar Gıda kodeksine uygun özelliklerdedir. Bu özel paneller sayesinde, kabin içerisinde elde edilen özel sıcaklık ve nem minimum kayıplarla korunur.
Oda şeklinde ki kabinlerde kullanılan kapılarda yine özel izolasyonlu menteşeli kapılardır. Ayrıca müşteri talebine göre, kapı içerisine PVC şerit perde konularak, fırın arabalarının giriş ve çıkışlarında en az düzeyde ısı ve nem kaybı sağlanmaktadır.
20 – 50oC Sıcaklık ve 60–99 % Nispi Nem aralığında çalışan kabinlerin dışında bulunan kontrol panelleriyle hem oda içi sıcaklık ve nem değerleri gözlenmekte hem de istenilen sıcaklık ve nem değerleri istenilen değerlere set edilebilmektedir.
Yine müşteri istekleri doğrultusunda sisteme Kontrol ve kayıt cihazları ilave edilerek, sıcaklık ve nem değerlerinin kayıt edilmesi ve istendiğinde bu bilgilere ulaşılması mümkün olabilmektedir.
2-OLGUNLAŞTIRMA ODALARI:
Bazı fermente et ve süt ürünlerinin istenilen tat ve aromayı sağlaması için olgunlaştırma işlemine tabi tutulmaları gerekmektedir. Örneğin et ürünlerinden klasik sucuk ve süt ürünlerinden eski kaşar gibi.
Bu tür ürünlerde, mikrobiyolojik aktivite ve enzimatik aktivitelerin optimum düzeyde oluşabilmesi için sıcaklık ve nem kontrollü özel alanlarda belirli bir süre bekletilmeleri gerekir.
Modes, müşterilerinin bu amaca yönelik tüm ihtiyaçlarını projelendirmekte ve her müşteri için özel modüler tip olgunlaştırma odaları kurmaktadır.